Kemik Greftleme
Kemik Greftleme Nedir?
Genellikle yaşın ilerlemesi ve erken yaşlarda çekilen dişler sonucunda çene kemiklerinde hacim kaybı oluşur. Çene kemiğinde yeterli miktarda kemik olması implantın uygulanması sırasında yeterli sıkışmanın olmasına neden olur. Yeterli kemik dokusu olması durumunda kişinin kendisinden alına kemik dokusu veya yapay kemik çeneye yerleştirilerek bu durum aşılabilir.
Kemik Grefti Alınacak Alanlar Nelerdir?
Kemik grefti vücutta birçok bölgeden alınabilir. Kemik greftinin nereden alınacağı çoğu zaman gereken greft ihtiyacına göre belirlenir. Çene ucu, çene ve yüz bölgesi ya da ağız içi kemik grefti alınabilir. Eğer büyük oranda kemik grefti gereksinimi olursa, bunlar bacaktan ya da kalçadan alınmaktadır. Kemik greftleme her zaman implant işlemi öncesinde değil bazen de periodontal hastalıklar sonucu oluşabilen kayıplar, tümör, kist gibi sebeplerden oluşan kemik kayıplarını tamir etmek için kullanılır. Kemik greftleri çene kemiğinde olan her çeşit kemik kaybını onaracak bir uygulamadır.
Çene kemiği tozu bazen de hayvan kaynaklı veya sentetik olarak da kullanılır.
Çene Kemiği Tozları Hangi Durumlarda Kullanılır?
İmplant yerleştirmek için yeterli kemik hacminin olmadığı durumlarda, diş çekimi sonrası çekim yerinin kayıpsız iyileşmesinin istendiği durumlarda, kist ya da tümör gibi oluşumlar çıkartıldıktan sonra o bölgenin desteklenmesi ve yeni kemik oluşumun sağlanması amacıyla kullanılabilir. Sinus tabanının yukarı kaldırılıp (sinus lift) kemik tozu ile doldurulmasıyla bölge implant için uygun hale getirilebilir.
Kemik Greftleme İşlemleri Nelerdir?
Çene Kemiğini Genişletme (Kret):
Çene kemiği greftleme işlemi özellikle uzun süre dişsiz kalan alana implant yerleştirilmesine hazırlık için uygulanan bir yöntemdir. Dişsiz kalan saha zamanla kemik kaybına uğradığı için kemik hacim kaybı oluşur. Bu bölgeye yerleştirilecek implantın desteği için krete yükseltmek ve genişletmek için kemik greftleri eklenir ve böylece implant için yeterli kemik desteği sağlanmış olur.
Sinüs Tabanını Yükseltme (Sinüs Lifting) Nedir :
Yanakta arka tarafta ve üst azı diş köklerinin üstünde maksiller sinüs olarak isimlendirdiğimiz içi boş hava boşlukları bulunur. Diş köklerimiz bu boşluğa doğru uzanır. Bu alanda bulunan dişlerde kayıp oluştuğunda bazen implant uygulamak için yeterli kemik kalınlığı olmamaktadır. Böyle bir durumda oradaki kemik kalınlığını artırmak gerekir. Bu işleme sinüs greftleme ya da sinüs lifting adı verilmektedir. Sinüs lifting işleminde sinüs tabanını kaplayan membran kaldırılarak altına kemik tozu yerleştirilir. Böylelikle sinüs tabanı yükseltilmiş olur. Greftin olgunlaşması yaklaşık olarak birkaç ayı bulabilir. Ancak bu aşamadan sonra implant yerine yerleştirilebilir.
Mandibular Sinir Repozisyonu ( Yeniden Konumlandırma ):
Alt çene arka dişler bölgesinde kemik kaybı fazla oluştuğunda implant yerleştirilmesi sırasında sinir zarar görebilir. Bu komplikasyonun önüne geçmek için implant yerleştirilmesinden önce sinirin pozisyonu implant bölgesinden uzaklaştırılacak şekilde değiştirilebilir.
Bu yöntemde diş eti kemikten ayrılıp uzaklaştırılır , kemikten parça çıkarılır , mandibular kanala ulaşılır , mandibular sinir implantı temas etmeyeceği şekilde daha aşağıda olan bir yere taşınır. Böylece implant mandibular sinire zarar vermeden güvenli bir şekilde yerleştirilmiş olur. Sinirin çıkarıldığı alandaki boşluk kemik greftiyle doldurularak, boşluk kapatılır.
Kemik Greftleme Uygulaması Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim? Greftleme İşlemi Ağrılı Olur Mu? İşlem Sonrası Nasıl Yiyecekler Yemeliyim?
İşlem genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Operasyon sırasında ağrı oluşmamaktadır. Operasyondan sonra hekiminizin önerisi ile size reçete edilen ilaçları düzenli kullanmalısınız. Greftleme işlemleri hassas uygulamalardır. İşlem bölgesini travmalardan korumalısınız. Sert ve aşırı çiğneme gücü gerektiren besinlerden kaçınmalısınız. Konulan greftin doku ile bütünleşmesi 4-5 ay gibi bir süre alabilir.
Çalışma Saatleri
- Pzt-Cuma : 09:00 – 20:00
Cumartesi : 09:00 – 20:00
Pazar : 09:30 – 18:00
İletişim Bilgileri
- +90 262 332 35 45
+90 542 439 10 52