Diş Sıkma (Bruksizm)
İstem dışı diş sıkma genellikle uyku esnasında gerçekleşerek kişinin çene hareketlerinin getirdiği bir davranıştır. Büyük oranda psikolojik sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan diş sıkma çoğu zaman strese dayalı olarak gerçekleşmektedir. Gece veya gündüz ortaya çıkan bu problemler yaygın olarak uyku esnasında görülmektedir. Çiğneme ve yutma faaliyetlerinin dışında alt ve üst çenenin istem dışı olarak birbiri ile kuvvetli bir şekilde temas etmesi en temel belirtisi arasında yer almaktadır.
Günümüzde yaygın görülen ve çene, diş üzerinde etkileri zaman içinde büyük hasarlara yol açabilen bu davranış çoğu zaman psikolojik nedenlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Engellenemeyen çene hareketlerine bağlı olarak uyku sırasında dişlerin sıkılması bruksizm olarak tanımlanmaktadır.
Diş Sıkma (Bruksizm) Nedir, Sebepleri Nelerdir?
Uykuda diş sıkma toplumda yaygın olarak görülen ve istem dışı olarak çene hareketlerinden kaynaklı olarak dişlerin birbiri ile sıkı temasını ifade eder. Genetik unsurların da etkili olduğu rahatsızlığın yaygın nedenleri arasında stres ve depresyon gibi unsurlar yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre diş sıkma sorunlarının her 5 kişiden 2’sinde görüldüğü belirlenmiştir. Hemen hemen her yaş grubunda rastlanabilen bu rahatsızlık 2 yaşından 70 yaşına kadar her insanda farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Sadece uyku sırasında değil aynı zamanda uyanıklık sırasında da bruksizm yaşanması mümkündür. Semptomlarına karşı kişilerin dikkatli davranması ve ilk belirtilerinin hemen ardında uzman bir diş hekimine başvurması gerekir. Gün boyu yoğun stres ve baskı altında kalan kişilerin yaygın olarak diş sık ve gıcırdatma rahatsızlıkları yaşadıkları belirlenmiştir.
Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?
Diş sıkma ve gıcırdatma birçok farklı hastalık ile benzer belirtilere sahiptir. Hastaların bu sorunların doğru belirlenmesi ve kesin tanın konulması için uzman diş hekimlerimize başvurmaları tavsiye edilir. Bruksizm yaşayan hastalarda görülen başlıca semptomlar:
- Diş hassasiyetinin artması.
- Diş minesinin aşınması.
- Çene ağrıları ve çene kaslarının sıkılaşması.
- Uyku sırasında yüksek seviyede dişlerin gıcırdatılması ve kenetleme.
- Kırık, düzleşmiş veya gevşek diş yapısı.
- Şakaklarda ağrı oluşumu vb.
Diş Sıkma ve Gıcırdatma Tedavisi
Diş sıkma tedavisi hastaların durumuna göre özel olarak belirlenecektir. Ancak genel olarak tedavi sırasında diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak ortaya çıkan zararların önlenmesi hedeflenir. Bunun apareylerle bu zararların önlenmesi için tedavi uygulanabilir. Çene ve dişler üzerinde baskının azaltılmasına yarayan araçlar ve diş sıkma davranışı nedeniyle yaşanacak diğer hasarların önünü geçilmesi sağlanır.
Bunun yanı sıra diş sıkma ve gıcırdatmanın önlenmesi için sorunun temelini oluşturan stres ve depresyon gibi unsurların ortadan kaldırılması, ilaç tedavilerine başvurulması ve hastalığın tedavi edilmesi gerekebilir. Detaylı doktor kontrolünün ardından gerekli en uygun tedavi kişiye göre uygulanmaktadır.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Neden Görülür?
Çocuklarda diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi sorunlar yetişkinlerle benzer şekilde uyku sırasında ortaya çıkabilir. Çocuklarda da yaygın olarak görülen bu rahatsızlık 5 yaşından küçük çocuklarda yaygın olarak gözlemlenmiştir. Öte yandan okul çağına yeni ulaşan ve evden ayrılmaya bağlı olarak çocuk üzerinde yaşanan baskıya göre stres kaynaklı olarak diş gıcırdatma ve sıkma sorunu ortaya çıkabilir.
Diş sıkma rahatsızlığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu sorunun önlenmesine yönelik en doğru tedavilerin ve çalışmaların uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Çocuklarda burksizm ve tedavisi sırasında diş sıkmaya bağlı olarak diş ve çenede ortaya çıkan sorunların önlenmesine yönelik işlem uygulanması ve sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik destek verilmesi gerekir.
Çalışma Saatleri
- Pzt-Cuma : 09:00 – 20:00
Cumartesi : 09:00 – 20:00
Pazar : 09:30 – 18:00
İletişim Bilgileri
- +90 262 332 35 45
+90 542 439 10 52