Dişeti Hastalıkları (Periodontoloji)
Dişeti hastalıkları günümüzde hemen hemen her yaş grubunda farklı nedenlere bağlı olarak görülür. Dişleri çevreleyen, dişeti ve çene kemiğinin zaman içinde yaşadığı her türlü sorunun tedavisi ve önleyici uygulamaların yapılmasını sağlayan diş hekimliğinin temel ana dallarından biri olan periodontoloji ise bu sorunların çözümü için uygun tedavi yöntemlerini geliştirmiştir. Dişeti problemlerinin çoğu beslenme alışkanlıkları ve zararlı maddelerin kullanılmasıdır. Buna bağlı olarak yeterli ağız ve diş bakımının yapılmaması durumunda da dişeti hastalıklarının görülmesi mümkündür.
Dişeti hastalıklarının en temel belirtisi kendiliğinden gelişen ya da diş fırçalama sırasında görülen kanamalardır. Periodontoloji bilimi sayesinde günümüzde birçok farklı dişeti hastalığının çözümü için etkili tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
Dişeti Hastalıkları Nelerdir?
Dişeti hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak kontrollerin ardında yaşadığınız dişeti problemi belirlenecektir. Hastalığın belirtileri ve muayene sonucuna göre en uygun tedavi yöntemi belirlenerek işlem uygulanır. Ancak bu işlemlerin uygulanması için öncelikle diş eti hastalıklarının neler olduğu ve hangi diş eti hastalığına hangi tip tedavinin uygulanmasının gerektiğinin belirlenmesi gerekir.
Günümüzde yaygın olarak rastlanan başlıca periodontal hastalıklar:
- Gingivitis (diş eti iltihabı)
- Kronik – Agresif Periodontitis
- Dişeti Absesi ve Periodantal Abseler vb.
Olarak sıralanabilir. Bu hastalıkların yanı sıra bazı sistematik hastalıklar; kan hastalıkları, metabolik ve genetik hastalıklar vb. nedeniyle de dişeti sorunları yaşanabilir. Bu tip durumlarda tıp doktoru ile ortak bir tedavi yürütülmesi gerekecektir.
Dişeti Hastalıklarına Neden Olan Unsurları?
Dişeti hastalıkları nedenleri arasında birçok farklı unsurdan söz edilebilir. Periodontal hastalıkların temel nedeni bakteri plaklarıdır. Öte yandan beslenme alışkanlıklarından diş ve ağız bakımının ihmal edilmesine kadar çok sayıda unsur sayılabilir.
Dişeti rahatsızlıklarının temel nedenleri:
- Sigara,
- Sistematik hastalıklar,
- Düzenli ilaç kullanımı,
- Sağlıksız yeme ve içme alışkanlıkları,
- Stres vb.
Dişeti hastalıklarının ortaya çıkmasında son derece etkilidir. Genel itibariyle vücut sistemini etkileyecek hastalıklarında varlığı bu sorunlara yol açabilir. Diş tedavisi sırasında bu hastalıkların varlığı tedaviyi zorlaştırabilir. Periodontoloji kapsamında uygulanan tedavilerin bu nedenle uzman diş hekimleri tarafından yürütülmesi gerekir.
Dişeti Hastalıklarının Başlıca Belirtileri
Dişeti hastalıkları belirtileri arasında ilk sırada kendiliğinden gelen veya dişleri fırçalama sırasında yaşanan kanamalardır. Öte yandan dişetinde herhangi bir sorun yaşandığının ilk belirtisi olarak bu tip sinyallerin doğru bir şekilde algılanması da son derece önemlidir.
Dişeti hastalıklarının başlıca belirtileri:
- Kendiliğinden gelişen veya fırçalama ile görülen kanama.
- Şişlik, kızarıklık ve hassasiyet.
- Ağız kokusu.
- Isırma ve çiğneme fonksiyonlarında bozukluk.
- Dişlerden uzaklaşan dişetleri.
- Dişetlerinde çekilme vb.
Yaygın görülen belirtiler arasında yer alır. Dişeti sorunlarının erken teşhis edilmesi ve en uygun tedavi yöntemi ile sorunun ortadan kaldırılması son derece önemlidir. Bu nedenle en basit dişeti veya diş sorunu belirtilerinde bile uzman bir diş hekimine başvurmanız tavsiye edilir.
Dişeti Hastalıklarının Tedavileri Nelerdir?
Dişeti tedavisi için birçok farklı yöntem uygulanabilir. Hastaların sahip oldukları sorunların türüne göre farklı tedavilere başvurulması mümkündür. Cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri hastalığın derecesine ve türün göre uygulanabilir. İlerleyen peridontal hastalıklar için cerrahi müdahale şarttır.
Başlangıç tedavilerinde ise diş ve kök yüzeylerinde temizleme yapılarak ağız hijyenine yönelik öneriler yapılır.
- Cerrahi tedaviler
- Subgingival küretaj
- Flep operasyonu vb.
Başlıca tedavi yöntemleri peridontolji kapsamında uygulanan temel tedavi biçimleri olarak sıralanabilir. Dişeti problemlerinin hafife alınması ve başlangıç belirtilerinin önemsenmemesi durumunda çok daha ciddi sağlık sorunlarının zaman içinde ortaya çıkması mümkündür. Bu nedenle dişeti, diş ve ağız sağlığı asla ihmal edilmemelidir.
Çalışma Saatleri
- Pzt-Cuma : 09:00 – 20:00
Cumartesi : 09:00 – 20:00
Pazar : 09:30 – 18:00
İletişim Bilgileri
- +90 262 332 35 45
+90 542 439 10 52