Ortodonti (Tel Tedavisi)

Diş teli tedavisi ile temel hedef dişlerde ve yüzde farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan düzensizliklerin ortadan kaldırılmasıdır. Ortodonti ise diş hekimliğinin özel bir dalını ifade eder. Diş teli tedavisine başvurulacak kişilerde görülen; diş büyüklükleri, çene büyüklüğü, çarpıklıklar, diş ile çene uyumsuzluğu vb. konularda hastaların bu sorunlardan kurutulmasını sağlayan bir tedavi yöntemi olarak tanımlanabilir.

Ortodonti tedavisi kapsamında yer alan ve yaygın olarak görülen sorunlardan biri olan diş teli tedavisinde çarpık dişler için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak çeneye bağlı sorunlarda; çenenin önde ya da geride olması gibi temel problemlerin tedavisi daha küçük yaşlarda yapılması gerekir. Tel tedavisi her yaş grubu için diş hekimi tavsiyesi ile yapılabilir.

Ortodontik Tedavi Kimlere Yapılır?

Ortodontik tedavi olarak adlandırılan tüm işlemler temelde diş hekimliğinin bir dalı olan ortodonti anabilim dalının, dişlerin diş kemikleri üzerinde daha düzgün ve uyumlu hale getirilmesi ve yüz düzensizliklerinin giderilmesini hedefler. Bu nedenle her yaş grubundan kişi için diş ve çene ile ilgili yaşanan pek çok bozukluk ortodontinin ilgi alanına girebilir. Alt ve orta yüz düzensizliklerinin de giderilmesini sağlayan bu uzmanlık dalı kapsamında bilinen en yaygın tedavi ise tel tedavisidir.

Ortodonti tedavisi kapsamında:

  • Diş büyüklükleri,
  • Çenenin önde ya da geride olması,
  • Çene büyüklüğü,
  • Diş çarpıklıkları,
  • Aralıklı dişler vb.

Sorunları yaşayan kişilerin işlevsel bozukluklarının giderilmesi için tedaviye başvurulması gerekir.

Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Diş teli tedavisi ne kadar sürer, ne zaman tel tedavisine başvurulması gerekir gibi sorular özellikle çarpık veya aralıklı dişlere sahip kişilerin tedaviden çok daha kısa sürede beklentilerini karşılamak için sordukları sorulardır. Uzman tavsiyelerine göre 7 yaş grubu her çocuğun ortodontik muayeneden geçerek olası sorunların erken yaşlarda tedavi edilmesini önermektedir. Gelişime bağlı sorunlar bu sayede kısa sürede tanımlanarak uygun tedavi uygulamalarına başvurulması mümkün hale gelir.

Ortodonti olarak tanımlanan uzmanlık alanı her yaş grubundan insan için çeşitli tedaviler uygulamaktadır. Ancak genel olarak tedavilere 10 – 12 yaşından önce başlanmamaktadır. Öte yandan sadece dişlerde yaşanan çarpıklıklar için tedavide yaş şartı aranmaz. Her yaşta bu sorunlar tedavi edilebilir. Diğer bozukluklar ise daha erken yaşlarda gerçekleşmelidir. Tel tedavisi ise diş çapraşıklarında uygulanır.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş teli tedavisi aşamaları tedavi yapılacak bölüme ve yöntemlere göre değişiklik göstermektedir. Diş telinin en basit şekliyle dişlerin istenen yönde ve belirli sürelerde sürekli güç ve baskı uygulanarak dişlerin düzeltilmesini sağlar. Diş teli ile uygulanan gücün fazla olması diş ve dişi çevresinde bulunan dokunun hasar görmesine neden olabilir.

Dişlerin istenen pozisyona ve düzene getirilmesi için dişlere yapışan ve üzerinde tellerin yer aldığı deliklerin bulunduğu braketlerin dişlere yapışık olması sürekli olarak tedaviye destek olacaktır.

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Yetişkinlerde tel tedavisi ortodonti alanında uygulanan temel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Ortodontik tedavi her yaşta mümkündür. Çeşitli uygulamalar dışında hemen hemen tüm diş ve çene ile ilgili sorunların çözümü için ortodontiye başvurulması mümkündür.

Yetişkinlerde ise ortodonti tedavileri kapsamında tel tedavisi uygulanması için belirli unsurların ortaya çıkmış olması gerekir. Güzel bir gülüşe sahip olmak ve daha sağlıklı diş yapısına kavuşmak için yetişkinlerde de rahatlıkla tel tedavileriyle beraber diş bozukluklarına karşı etkili yöntemler uygulanmaya başlamıştır. Diş telinin kullanımı genel olarak yetişkinlerde estetik kaygılara bağlı olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır.