Ortodonti (Tel Tedavisi)
Ortodonti Nedir? Ortodonti Nasıl Tedavi Edilir?
Çene, yüz ve diş bozukluklarının teşhis edilmesi, bozuklukların düzeltilmesi ve tedavi işlemleriyle ilgilenen uzmanlık dalına ortodonti denir. Diş hekimliğinin uzmanlık dallarından olan ortodontide insanların çene problemleri, diş problemleri ve estetik kaygıları giderilmeye çalışılır.
Ortodonti Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalar için ortodontik tedavi uygulanması için ileri uzmanlık gerektiren diş problemlerinin yaşanması gerekir. Diş hekimleri tarafından yapılan yönlendirme ile ortodontistler hastanın şikayetlerini dinler. Diş, çene ve yüz yapısı üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda uzman hastanın sorununu öğrenir. Hastanın sorunu öğrenildikten sonra ise tedavi başlar.
Tedavi süreci ortodontistin hasta üzerinde kullanacağı tedavi yöntemini belirlemesiyle başlar. Diş teli tedavisi bu alanda en yaygın görülen tedavi yöntemidir. Bu tedavi diş boşlukları, çapraşıklıklar, düzensiz dizilimler ve çenedeki bozukluklar için uygulanır. Metal braket ismi de verilen teller sabit olup tedavi sonunda dişlerin düzenli hale gelmesi sağlanır. Diş ile aynı renkte olan porselen braketler de vardır.
Ortodontistin tedavi için tercih ettiği diğer yöntem şeffaf plak tedavisidir. Bu tedaviden hastanın diş ve çene yapısındaki bozuklukların giderilmesi için şeffaf malzemeden hazırlanan plaklar takılır. Bu plaklar sabit değildir ve hasta tarafından çıkarılması mümkündür. Bu plakların düzenli kullanılmasıyla dişler arasında görülen boşluklar ve dizilim sorunları ortadan kalkar.
Ortodonti Tedavisinin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Hastalarda uygulanacak ortodonti tedavisinin yaş sınırı yoktur. Diş yapısında dizilim bozukluğu, eksiklik veya çapraşıklık bulunan her bireyin bu tedaviyi alması mümkündür. Hekimler tarafından yapılan muayenede hastaya ortodontik tedavi uygulanmasına karar verilmesi yeterli olur.
Ortodontik tedavinin çocuklar üzerinde uygulanması mümkündür. Özellikle çene iskeleti sorunlarının yaşanmaması için çocuk yaşta ilk tedavinin olması ve sorunların erken yaşta giderilmesi gerekir. Bu nedenle çocukların 7 yaş itibariyle ilk ortodontik muayenelerini olmaları gerekir.
Çocuklarda çenenin geride olması, önde olması veya alt-üst çene uyumsuzlukları görülebilir. Bu durumda tedavinin çocuk ergenliğe girmeden uygulanması gerekir. Ergenlik tamamlandığında gelişim durduğu için çene yapısının ileri müdahale ile tedavi edilmesi gerekir. Çocuklarda bu nedenle erken ortodonti muayenesi ve tedavisi önerilen bir işlemdir.
Ortodonti Tedavisi Hangi Sorunları Kapsar?
Diş hekimliğinin uzmanlık bölümü olan ortodontinin alanının oldukça geniştir. Bu nedenle ortodonti tedavisinin kapsadığı sorun sayısı da oldukça fazladır.
Bu kapsamda tedaviyi sağlayacak sorunları şunlar oluşturur;
- Diş kapanış bozuklukları
- Çapraşık dişler
- Alt çene bozuklukları
- Dönük dişler
- Üst çene bozuklukları
- Çene darlığı
- Eksik dişler
- Yarık damak sendromu
- Gömülü dişler
- Yamuk ve eğri dişler
- Aralıklı dişler
- Süt diş kayıpları
Bunların yanı sıra dişlere yanlış uygulanan protez işlemleri de ortodontinin ilgilendiği sorunlardan birisini oluşturur. Yanlış protez uygulamaları ve diğer sorunların kişiye etkisinin artmaması için tanı sonrası tedavinin zaman kaybedilmeden yapılması gerekir.
Ortodonti Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dişler için uygulanan aralık, gömüklük ve çarpıklık için ortodontik tedavi diş sağlığı açısından büyük önem taşır. Ancak hastaların gerçekleşen tedavinin etkilerini görmeleri ve uzun süreli dişlerini sağlıklı kullanmaları için ortodontik tedavinin ardından bazı konularda dikkat etmeleri gerekir.
Bu konular;
- Tedavi kapsamında şeffaf plak verilmişse bunların kaybedilmemesine dikkat etmek gerekir.
- Çarpık diş tedavisi kapsamında uygulanan diş tellerinin düşmemesi için sert gıdalar tüketmekten uzak durulmalıdır.
- Sabit diş tellerinde plak oluşması mümkündür. Bu oluşumu engellemek için dişlerin arka yüzeyleri mutlaka fırçalanmalıdır.
- Şeffaf plaklar çıkarılıp takıldığı için takma ve çıkarma işlemi esnasında kırılmamalarına dikkat edilmelidir.
- Diş tellerinin hastanın ağzında doktorun belirlediği süre boyunca kalmasına dikkat edilmelidir.
- Şeffaf plaklar ağızda bulunurken yemek yememeye özen gösterilmelidir.
- Şeffaf plaklarda kırılma görülürse randevu alınarak ortodontiste gidilmeli ve durum bildirilmelidir.
Bunların yanı sıra uzman tarafından hastaya bildirilen tedavi sonrası önlem ve uyarılar dikkate alınmalıdır. Böylelikle tedavinin sonuçlarının iyi olması ve düzenli dişlere sahip olmak mümkün olur. Tedavinin tamamlanmasının ardından 6 ay bekleyip kontrole gidilmeli ve tedavinin neticesi öğrenilmelidir.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ortodontinin kapsamının geniş olması tedavi süresi üzerinde de etkilidir. Bu nedenle tedavi 3 gruba ayrılmış durumdadır. Bunlar uzun, orta ve kısa süreli tedaviler olarak adlandırılır.
Ortodontik tedavinin süresi 1 yıl ise kısa süreli, 1-2 yıl ise orta süreli ve 2-3 yıl aralığında ise uzun süreli tedavi denir. Tedavi süreleri hastaların dişleri, çeneleri ve ağızlarındaki sorunlar doğrultusunda artar.
Çünkü sorunun artması tedavinin genişlemesine ve bu sürenin uzamasına neden olur. Hastaların dişlerinin yamukluğu ve ayrıklığı için diş teli takılacaksa tedavi süresinin 1-3 yıl arasında değiştiği görülür. Hastaların ağızlarının kapanışında sorun bulunuyorsa iyi bir ortodontistle tek randevu sonucunda tedavinin sağlanması mümkün olur.
Ortodontist ve Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?
Diş hekimleri ve ortodontistler birbirinin aynı görülen ancak çalışma alanları farklı olan iki meslek grubudur. Ortodontik tedavileri yapmaktan sorumlu olan uzmanlara ortodontist denir. Hastaların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen ve genel diş bölümüne bakan doktorlara ise diş hekimi denir.
Ortodontistler hastaların çene yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi üzerine çalışırlar. Ayrıca dişlerde gömüklük, yamukluk ve çapraşıklık olması durumunda sorunların düzeltilmesine yönelik çalışmalar yaparlar. Diş hekimleri ise ağrıyan ve çürük dişlerin çekilmesi, diş plaklarının temizlenmesi, diş protezi uygulaması yaparlar.
Diş hekimleri üniversitelerde bulunan Diş Hekimliği Fakültesi’nde 5 yıllık lisans eğitimi alırlar. Ortodonti uzmanları ise Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimi aldıktan sonra uzmanlık eğitimi alırlar. Bu eğitimin süresi ise 4-6 yıldır.
Çalışma Saatleri
- Pzt-Cuma : 09:00 – 20:00
Cumartesi : 09:00 – 20:00
Pazar : 09:30 – 18:00
İletişim Bilgileri
- +90 262 332 35 45
+90 542 439 10 52