Gömülü Diş Çekimleri

Gömük Diş Nedir? Gömülü Diş Nedir?

Sürmesi gerekirken üzerini örten dişeti, kemik veya başka bir diş tarafından engellenmesi sonucunda sürememiş dişlere gömülü diş denir.

Çenedeki tüm dişlerin gömülü kalma ihtimali vardır. En sık olarak 20 yaş dişleri, bunları takiben de kanin (köpek) dişleri, sıklıkla çene kemiği içerisinde gömülü kalabilmektedir. Gömülü diş çekimi işlemi genellikle yirmilik dişlerin problem olmasından dolayı gerçekleşmektedir.

Yirmi Yaş Dişleri Neden Gömülü Kalırlar?

İlk insanların beslenme koşulları daha farklı olduğundan dolayı arkadaki dişlere çok fazla ihtiyaçları oluyordu fakat zamanla yemeklerin kolay tüketilebilir, yumuşak olarak değişmesinden dolayı çenemiz küçülmüş ve en arkadaki 20. yaş dişlerine ihtiyaç kalmamıştır. Çenemiz küçüldükçe yirmilik dişleri kendine yer bulmak için zorlamakta olup diğer dişler gibi çıkamazlar ve gömülü diş haline gelirler. Yer bulamayan yirmilik dişler öndeki dişleri iterek baskı uygular. Bu baskı da çarpıklığa neden olur.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

  • Şiddetli diş ağrıları
  • Dişeti apsesi, kızarıklık, şişlik
  • Diş etlerinde kanamaların oluşması
  • Dişin çürümesi ve buna bağlı kötü ağız kokusu
  • Dişlerde çapraşıklıklar ve ortodontik sorunlar
  • Kist oluşumu ve buna bağlı çene kemiğinde tahribat
  • Baş ağrıları

Sorun Yaratmıyorsa Da Gömülü Diş Çekilmeli Mi?

Doktorunuz tarafından muayeneniz ve panaromik film ile dişinizin değerlendirilmesi gerekir. Muayene sonucunda dişinizin pozisyonu uygun ise, enfeksiyon, diğer dişleri itme, çürük ve ağız kokusu gibi sorunlara yol açmıyorsa dişiniz çekilmeyebilir. Ancak kimse gömülü dişlerinin ne zaman sorun oluşturacağını önceden bilemez. Komplikasyon geliştiğinde olay daha ağrılı ve tedavisi daha zor bir hale gelir. Böyle bir durumla ileri de karşılaşmamak için dişinizin çekilmesini tercih edebilirsiniz.

Gömülü Diş Neden Tedavi Ettirilmelidir?

Ağız ve diş sağlığı için ciddi bir tehdit olan gömülü 20 yaş dişlerin tedavisi, birçok anlamda avantaj sağlamaktadır.

  • Yetersiz fırçalamaya bağlı çürük ve ağız kokusu.
  • Yarı gömülü dişlerin çevresine gıdaların sıkışmasına bağlı enfeksiyon
  • Tam gömülü dişler önündeki dişleri sıkıştırabilir, ortodontik problemeler yaratabilirler.
  • Komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler.
  • 20 yaş dişleri çene içerisinde kistlere neden olarak çene kemiğinde tahribata sebep olabilir.

Tüm bu sorunlarla karşılaşmamak için gömülü dişlerin tedavi ettirilmesi gerekmektedir.

Gömülü Dişler Ne Zaman Çekilmelidir?

Gömülü dişler muayene ve radyolojik değerlendirme sonucunda pozisyonu uygun değilse, enfeksiyon varsa, diğer dişlerde itme oluşturuyorsa, çene kemiğinde hasar oluşturmuşsa, çürük ve ağız kokusu gibi problemlere sebep oluyorsa çekilmelidir. 20’lik dişi çektirmek için en uygun zaman diye bir kavram yoktur. Genç yaşlarda yirmi yaş dişlerinin kökleri tam gelişmediğinden ve yara iyileşmesi daha hızlı olduğu için çekimi planlanan bir dişin bekletilmeden çekilmesi uygundur.

Gömülü Diş Çekimi ile Diş Çekimi Arasındaki Fark Nedir?

Gömülü diş çekimi, genellikle yirmilik dişlerin deri altından cerrahi müdahale ile alınması işlemidir. Diş çekimi ise görünürde hasar görmüş ve tedavi edilemeyecek seviyede olan dişlerin çıkarılması işlemidir.

Gömülü Dişler Nasıl Çekilir?

Gömülü yirmi yaş dişlerinin tedavisi öncesinde detaylı muayene ve radyolojik görüntüleme önemlidir. Gömülü dişlerin çekim işlemi sıklıkla lokal anestezi altında yapılır.  20’lik diş çekimi kolaylığı veya zorluğu dişin çene kemiğindeki alanı, duruş pozisyonu, boyutu, üzerinin kemikle kaplı olması ya da mukoza ile kaplı olması ve kök oluşumu gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Diş pozisyonuna bağlı olarak, bazen bütün halinde çıkartılabilirken bazen de kökleri ayırılarak çıkartılması gerekebilir. Gömülü dişlerin çekimi kolay olsa bile çekim sonrasında kama veya şişlik ortaya çıkabilir.

Genç yaşlarda dişlerinin kökleri tam gelişmediğinden ve yara iyileşmesi daha hızlı olduğu için gömülü diş tedavisi için çok daha uygundur.

Diş hekimi korkusu olan, bulantı veya ağız açmada güçlüğü olan kişilerde sedasyon veya genel anestezi altında diş çekimi işleminin gerçekleştirilebilmesi de mümkündür.

Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi Riskli Midir?

Çene cerrahları tarafından uygun koşullarda yapılan gömülü yirmi yaş diş çekim işlemleri riskli işlem değildir. Gömülü dişlerinin kökleri bulundukları yer itibariyle önemli damar ve sinir yapıları ile komşuluk içindedir. Yetersiz değerlendirilerek ya da uygun olmayan ekipmanlar ile çekilen gömülü yirmi yaş dişleri sonucunda dudakta geçici veya kalıcı hissizlik kaybı meydana gelebilir.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Çok Ağrı Olur Mu?

Gömülü diş çekimi sonrasında hafif ağrılar olabilir ve ağrı kesicilerle kolaylıkla giderilir.

Gömük Diş Operasyonu Sonrası Yüzüm Çok Şişer Mi?

Dişin pozisyonu ve kemik yapı ile olan ilişkisine bağlı değişe bilmekle birlikte hafif şişlikler ve yer yer morarmalar normal olarak kabul edilir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır.

Gömülü 20’lik Diş Çekimi Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Gömülü Diş Operasyonu Sonrası Bakım Süreci Nasıldır?

Yapılan operasyonun özenle yapılmasının yanında evde bakım ve uygulamalarda gömülü diş çekimi sonrasında çok önemlidir. Kesinlikle dikkat edilmesi gereken bazı tavsiyelerdir şu şekildedir:

  • Doktorunuzun önerdiği şekilde ağrı kesici ve gerekli ise antibiyotik kullanımına ve gargarayı düzenli kullanmanız önemlidir.
  • Çekim sonrasındaki ilk gün tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır.
  • İşlemi takip eden günden itibaren yumuşak bir diş fırçasıyla rutin ağız bakımınıza devam etmelisiniz
  • Operasyon yapılan dişin olduğu bölgeye konulan tampon yaklaşık 30 dakika içinde çıkartılmaktadır. Doktorunuz tarafından ek bir öneri olmadıkça tamponun yerine hiçbir şeyin konulmaması gerekmektedir.
  • İlk iki gün içinde, küçük sızıntılar şeklinde kanama olması normaldir. Çok yoğun bir kanama olmadıkça endişe etmenize gerek yok
  • Şişlikler operasyon sonrasında normal olmakla birlikte, ilk bir gün boyunca gömülü dişin çekildiği kısma, dışarıdan buz torbası ile aralıklı soğuk kompres uygulaması yapılabilir.

Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekiminden Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

  • İşlemin ardından, ilk 24 saat içinde diğer tarafla yemek yenmelidir.
  • Gömülü diş operasyonunun ardından, ilk 2 saat içinde hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. 2 saatten sonraki süreçte ise sadece yumuşak, ılık ve tane siz gıdalar tüketilmelidir.
  • Sigara kullanımı söz konusuysa, ilk 48 saat boyunca ara verilmelidir.

Gömülü Diş Çekim Fiyatları Nedir? 20’lik Diş Çekim Fiyatları Nedir?

20’lik dişin çekim ücretleri ise, dişin konumuna ve yapısına göre değişiklikler gösterebilir.  Diğer diş tedavilerinde olduğu gibi yıllık ekonomik değişimlerden etkilenmektedir. Türk Diş hekimleri Birliği’nin 2021 yılı için yayınladığı fiyat tarifesinde belirtildiği çerçevede belirlenir.

Uzman Diş Grup Polikliniği farkıyla en doğru gömülü diş çekimi için telefon numaralarımızdan, WhatsApp hattımızdan bize ulaşabilir veya ilk muayenenizi olup hemen tedaviye başlamak için bizi ziyaret edebilirsiniz.