Dolgu Tedavisi
Dolgu tedavisi, çürümüş diş yapısının temizlenmesi ve içerisinin özel dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir. Dişlerin arasında yemek artıklarının kalması ve yeterli olarak temizlenememesi sonucunda meydana gelen bakteriler zaman içerisinde diş yüzeyinde birikerek diş çürüklerine sebep olmaktadır. Yetersiz ağız bakımı ve temizliği sonucunda oluşan diş çürükleri, dolgu tedavisi sayesinde erkenden müdahale edilebilmekte ve diş yapısının en az şekilde deforme olmasını sağlamaktadır. Çürümekte olan ve yapısı bozulmuş olan diş, ilerleyen süreçte işlevlerini yerine getirememektedir.
Dolgu Tedavisi Nedir?
Dolgu tedavisini gerektiren, diş çürümesine neden olan en temel sebep ağız ve diş bakımının aksatılması ya da doğru bir şekilde yerine getirilememesi olsa da sağlıksız beslenme, çeşitli ilaç kullanımları ya da bazı hastalık türleri de diş çürümesine sebep olabilmektedir.
Diş yüzeyindeki sert dokuların erimesi ile oluşan diş çürükleri, dişlerde soğuk ve sıcak yiyecek-içeceklere karşı hassasiyetin artmasına ve dişte dayanılmaz bir ağrıya sebep olmaktadır. Diş çürüklerinin zaman içerisinde fark edilmemesi durumunda çürüme diş köküne kadar yayılmaktadır. İlerlemiş seviyelerdeki diş çürükleri, dişin çekilmesi ile sonlanabilmektedir. Çürüme belirtileri vermeye başlayan dişin bir an önce muayene ve tedavi edilmesi, diş kayıplarının ve diş ağrılarının önüne geçmektedir.
Çürümeye başlamış olan dişin tedavisi için kullanılan dolgu tedavisi ile diş içerisinde bulunan çürük bölgeler temizlenmekte ve boşalmış olan bölüm çeşitli özel dolgu seçeneklerinden kişiye en uygun olan ile doldurulmaktadır. Çürük diş bölgesinin tedavisinde geç kalınması halinde çürüğün diş köklerine kadar ilerlemiş olmasından dolayı öncelikle kanal tedavisi uygulanmakta ve ağrıya neden olan sinirler temizlenmektedir. Bu tür vakalarda kanal tedavisinden sonra dolgu tedavisi uygulanmaktadır.
Dolgu tedavisi sadece çürük dişlere değil, çatlak ya da kırık dişlere de uygulanmaktadır. Diş gıcırdatma, sert ve kabuklu yemiş tüketimi, kaza gibi farklı nedenlere bağlı olarak çatlamış ya da kırılmış olan dişlere uygun dolgu tedavisinin uygulanması ile daha sağlıklı ve estetik bir görüntü elde edilmektedir.
Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Dolgu tedavisinde, ilgili dişin yer aldığı bölge, öncesinde uygulanan operasyonlar, kişinin klinik durumu ve talepleri doğrultusunda kullanılabilecek farklı dolgu malzemesi ve çeşitleri bulunmaktadır. Sıklıkla kullanılan ve genellikle içeriğine uygun olarak adlandırılan dolgu çeşitlerinden bazıları şunlardır:
- Amalgam Dolgu
- Altın Dolgu
- Kompozit Dolgu
- İnley-Onley Porselen Dolgu
Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dolgu tedavisinin uygulanması için öncelikle hasta ayrıntılı bir diş muayenesinden geçmektedir. Dişteki çürümenin ve seviyesinin tespit edilmesi ile kişiye uygun dolgu tedavisi süreci başlatılmaktadır. Dolgu uygulanacak olan bölgenin röntgen ve gerekirse diğer görüntüleme cihazları ile tespit edilmesinden sonra, ileri teknolojik aletler ile diş içerisindeki çürükler boşaltılmaktadır. Boşaltma işlem sayesinde dişin içerisi ve çevresi tamamen temizlenmektedir. Dolgu için kullanılmak üzere belirlenmiş olan malzeme, diş doktoru tarafından hazırlanmakta ve temizlenmiş olan diş bölgesine doldurulması işlemi gerçekleştirilmektedir. Tedavi sürecinin tamamlanması, ilgili hastanın dolgu işleminden sonra ağız bakımına ve dolguya dikkat etmesi ile tamamlanmaktadır.
Dolgu Tedavisi Yapılmış Diş Nasıl Kullanılmalı?
Dolgu tedavisi yaptırmış olan hastaların işlemler sonrasında dikkat etmeleri gerekenler şunlardır:
- Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
- Sert kabuklu yiyeceklerin dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
- Nikotin içerikli tütün ürünlerinin kullanımından kaçınılmalıdır.
- Ağız bakımı aksatılmamalı ve ağızda bakteri oluşumunun maksimum derecede önüne geçilmelidir.
- Asit içerikli ürünlerden kaçınılmalıdır.
- Diş gıcırdatma, diş sıkma ya da tırnak yeme sorunu olan kişilerin, ilgili sorunları tedavi ettirmesi gerekmektedir.
Bu ve bunun gibi dolgulara zarar verebilecek içeriklerden kaçınılması, dolgu tedavisinden yüksek verimli sonuç alınmasında ve kişilerin eski sağlıklarına kavuşabilmesinde etkilidir.
Çalışma Saatleri
- Pzt-Cuma : 09:00 – 20:00
Cumartesi : 09:00 – 20:00
Pazar : 09:30 – 18:00
İletişim Bilgileri
- +90 262 332 35 45
+90 542 439 10 52