Dental İmplant Tedavisi

Dental İmplant Tedavisi

Amacımız doğal dişleri korumak ve yerinde tutmaktır ancak diş hastalıkları veya başka sebeplere bağlı diş kayıpları oluşmuş ise doğal yapıyı oluşturmak olmalıdır.

Doğal yapı tahrip olmuşsa en ideal tedavi yöntemi implantlardır.

Diş implantları, eksik dişlerin tedavisi için kullanılan ve çene kemiğinin içerisine vida yerleştirilmesini sağlayan bir modern tıp tedavisidir. Diş kayıpları hem estetik olarak kişilere rahatsızlık vermekte hem de yaşam kalitesini düşürmektedir. Dental implant tedavisi süreci içerisinde diğer dişlere zarar verilmemektedir. Doğal, güvenli ve rahat bir şekilde yemek yeme, konuşma ve gülme imkânı sağlamaktadır.

Diş İmplantı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

İmplant Nedir?

Eksik dişlerin tedavisi için kullanılan ve çene kemiğinin içerisine yerleştirilen bir metaldir. Genellikle titanyum malzemesinden yapılmakta ve kök görevi üstlenmektedir.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir? İmplantın Sağlığa Yararları Nelerdir?

  • Diş implantları kendi dişleriniz gibi görünür ve sizlere doğal diş hissi verir.
  • Gerçek diş görünümü sağlar ve mükemmel görünüm sunar
  • Akıcı konuşma, gülebilme keyfi sağlar
  • Yemek yeme kolaylığı(protez kayar ve çiğneme fonksiyonu iyi olmaz)
  • Özgüven
  • Dayanıklılık (uzun süre hatta  ömür boyu kullanılabilir)
  • Uygunluk

Dental İmplant Tedavisi Nedir?

Dental implant, implant diş, implant tedavisi, vidalı diş olarak da isimlendirilir. Dişler farklı nedenlere bağlı olarak gelişen diş çürükleri, çeşitli hastalıklar ya da kazalar sebebi ile birçok kişi diş kaybına uğramaktadır. Önceki yıllarda genellikle diş kayıplarında tek tedavi yöntemi köprü ve takma diş uygulamalarıydı fakat günümüzde implantlar, Sabit Protez ya da Hareketli Protezler yapmak amacı ile kemiğin yeterli ve uygun olduğu durumlarda basit bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilirler.

Çene üzerinde oluşturulan yedek diş kökleri olarak tanımlanabilir. Kök niyeti gören vidaların üzerinde diş protezleri yerleştirilmektedir. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir.

Dental implant, doğal diş kökleri ile uyumlu olacak şekilde kalıcı ya da çıkarılabilir dişler için güçlü bir zemin hazırlamaktadır.

Diş İmplantı Nasıl Uygulanır? Cerrahi İşlem Ne Kadar Sürer?

Günümüz şartlarında çok basit ve ağrısız bir uygulamadır. Dental implant tedavisinde süreç ağız içinin detaylı olarak taranması ve panoramik röntgen, tomografi gibi çeşitli radyolojik muayenelerin yapılması ile başlamaktadır. İmplantların yerleştirileceği nokta veya noktalar belirlenir. Daha sonra ağız içi temizliği sağlanır ve lokal anestezi ile bölge uyuşturulur, implant yerleştirilecek bölgede kemikte bir yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra, iyileşme döneminde implant üzerinde kalacak olan vidalar yerleştirilir ve iyileşme dönemi beklenir.
İyileşme dönemi operasyonun türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Operasyondan sonra kalıcı protezlerin yapımı için en az 5 hafta, en fazla 3 ay gibi bir süre gereklidir. Bu süre kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda bekleme süresi uzayabilir. Bu süreç boyunca, diş köküne yerleştirilen implantların, kemik ile kaynaşması ve vücudun implantları kabul etmesi beklenmektedir. Düzenli aralıklar ile doktor kontrolünde takip edilen sürecin sonunda kişiler, sağlıklı ve güvenli bir şekilde gündelik yaşantısına devam etmektedirler.

Dental İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır? Her Hastaya İmplant Uygulanabilir Mi?

Tedavinin planlanmasında çene ve kemik yapısı en önemli unsurlardan birisidir. Tedavi öncesinde röntgen ya da çeşitli görüntüleme cihazları ile çene yapısının implant için uygunluğu araştırılmaktadır. Yerleştirilecek olan vidaların belirli bir boyu, genişliği ve çene kemiği üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle dental implant tedavisinin uygulanabilmesi için kişilerin çene kemiği gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. 18 yaşın altındaki kişilere dental implant tedavisinin uygulanması, yüz ve çene gelişiminin tamamlanmamış olmasından dolayı tercih edilmemektedir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler.

Diş Çekimini Sonrasında Hemen İmplant Uygulanabilir Mi?

Diş çekimi sonrası implant uygulanması ‘inmmediat implant uygulaması’ olarak isimlendirilir. Diş çekimini sonrasında hemen implant uygulanması mümkün olup belirli koşullarda yapılabilmektedir. Diş çekimi sonrası hemen implant uygulanması diş çekimi soketinde enfekte dokular varsa uygun değildir.

Eğer diş çekilir çekilmez implant uygulanması doktorlarımız tarafından uygun olarak görülmezse, çekim boşluğunun kemikle dolarak iyileşmesi için üç aylık bir süre beklenmesi gereklidir. Daha sonra iyileşen kemik tekrar radyolojik değerlendirme yapılarak implant planlaması yapılmalıdır.

Kaybedilen Dişler İçin Her Zaman İmplant Gerekli Midir? İmplant İşleminin Köprü Yapımı İle Karşılaştırıldığında Avantajı Nedir?

Diş hekimlerinin tercihi her zaman kaybedilen dişin yerine implant uygulamasıdır. Bunun sebebi implantın doğal diş yapısını çok iyi taklit etmesidir. Doğal diş yapısını çok iyi taklit ederek çene kemiğinde erimesinin ve çevre diş yapısının bozulmasının önüne geçer. Tek diş eksikliğinde klasik köprü yapımını tercih ettiğimizde kayıp boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin kesilmesi, küçültülmesi ve madde kaybına neden olunması söz konusudur. İmplant tercih ettiğimizde ise dişin kök yapısını taklit eden implant yerleştirilmekte daha sonra ise üst protezi (diş) yapılarak dişsizlik giderilmektedir.

Hareketli (Damak) Protez Kullanan Hastalara İmplant Tedavisi Uygulanabilir Mi?

Tamamen dişsiz ağıza sahip hastalar bile yeterli kemikleri varsa doğrudan, yoksa kemik oluşturma işlemi sonrası yapılacak implantlar sayesinde hareketli protezlerden kurtulabilirler. Özellikle alt çenede takıp çıkarmalı bir protez kullanılması hasta için oldukça zordur çünkü, içeride sürekli hareket halinde bir dil dışarıda yanak ve dudak konuşma ve yemek yeme esnasında hastaya oldukça sıkıntı oluşturur. Alt çenede dil, dudak, yanak ve çiğneme hareketleri ile sabit duramayan ve sıklıkla vuruk yapan protez ile ilgili sorunlar, implant yapılarak giderilebilir.
Ayrıca üst total protezlerin tutuculuğunu sağlayabilmek için yapılan damağı kapatan dizaynından dolayı oluşan mide bulantısı gibi sorunlar da ortadan kaldırılmış olur. Bu durumda sabit ya da takıp çıkarılan implant destekli protezler yapılabilir. Her iki tip protezde de oynama ve bulantı şikayetleri ortadan kalkar.

İmplantları Vücudun Kabul Etmemesi Gibi Bir Durum Söz Konusu Olabilir Mi? İmplant Yaptırmanın Bir Yan Etkisi Var Mı? İmplant Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Bu tedaviler uzman diş doktorları tarafından hijyenik bir ortamda uygulanmalıdır. Dental implantların başarı oranları, çenenin içine yerleştirildiği yere bağlı olarak değişir, ancak genel olarak, dental implantlar % 98’e kadar başarı oranına sahiptir. Dental implant titanium malzemeden üretilmektedir. Bilinen hiçbir yan etkisi ve allerjik reaksiyon riski yoktur.

Kimlerde İmplant Uygulaması Risklidir?

  • İyileşmeyi etkileyen diyabet(şeker hastalığı) ve kronik kalp/damar hastalıkları
  • Kemik gelişimi tamamlanmamış olan 18 yaş altı hastalar
  • Hamileler
  • Çok miktarda sigara kullanan kişiler (sigara kullanımı ağız içindeki iyileşmeyi baskılar ve implant başarısının düşmesine neden olabilir)
  • Baş ve boyun bölgesine yapılmış olan radyasyon tedavileri
  • Bağ dokusu hastalıkları, hemofili(kanama hastalığı) ve önemli bağışıklık sistemi yetersizlikleri olan kişiler
  • Kortikosteroid ya da immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireyler

Bu hastalarda implant uygulaması risklidir, başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ancak hastalıklarının derece ve ciddiyetine bağlı olarak implant yerleştirilmesi mümkün olabilir. Bu konuda son karar hastalıkların takibini yapan hekimden de görüş alınarak diş hekimine aittir.

İmplant Öncesinde Tomografi (3D Çene Ve Diş Tomografisi) Çektirmek Şart Mı?

Tedavisi öncesi görüntüleme çok önemlidir. Üç boyutlu diş tomografisi ile çene kemiklerinin durumunu çok net gösterdiği için,  implantın yapılabileceği uygun kemik olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmakta ve ameliyat başarısının artırmaktadır.

Dikişsiz (Flepsiz) İmplant Tedavisi Nedir?

Diş eti kesilmeden ve dikiş atılmadan implant yapılmasına flepsiz implant cerrahisi denilir. Bu işlemde diş etinde ve çevre dokuda işlem çok az olduğu için iyileşme daha hızlı ve daha konforlu olmaktadır. Ancak her hasta bu teknik için uygun olmayabilir. Bu konudaki kararı hekiminiz ilk muayenenizin sonunda verecektir.

İmplant İşlemi Yapılırken Ağrı Hissedermiyim? İmplant Yapıldıktan Sonra Ağrı Yapar Mı?

İşlem öncesinde  hastaya çoğunlukla lokal anestezi, bazı durumlarda genel anestezi uygulanır. Anestezinin etkisi ile cerrahi işlem sırasında hastada hiçbir şekilde acı veya ağrı hissi oluşmaz. Lokal anestezi yapılan hastalarda, gün içerisinde anestezi etkisi dağıldıktan sonra hafif ağrılar olabilir. Bu ağrılar normal karşılanmaktadır. İşlem sonrası diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanılarak bu durum ortadan kalkar. İmplant iyileşme döneminde oluşan hafif ağrılar diş çekiminde oluşan ağrılardan farksızdır.

İmplant Yaptırdıktan Sonra İşe Gidebilir Miyim? İmplant Yaptırdıktan Sonra Günlük Hayatıma Devam Edebilir Miyim?

Tüm çeneyi ilgilendiren işlemler yapılmadı ise sıklıkla ertesi gün işe gidebilir, günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

İmplant Yapıldıktan Sonra İyileşme Döneminde Nelere Dikkat Etmeliyim?

İşlem sonrasında 24 saat ağız içinde kan görülmesi normal bir durumdur. İşlem yapılan alana ilk gün boyunca buz uygulanması (10 dakika buz ile uygulama yapılmalı, 10 dakika beklenmeli, bir kaç saat boyunca devam edilmeli) ve ilk 2 gece başınız yukarında olacak şekilde uyumanız tedaviyi hızlandırır. İlk gün tükürme, gargara ve ağız çalkalanmamalıdır. İmplant uygulanan bölgelerde veya komşu bölgelerinde 2-3 gün şişlik, morluk olması normal bir durumdur. İyileşme ile birlikte 10 gün içinde geçer. İlk 24 saat sigara içmeyiniz, alkol almayınız. Operasyon bölgesi tamamen iyileşene kadar sigara içilmemesi son derece önemlidir. Hekiminiz tarafından reçete edilen ilaçları, önerilen şekilde kullanmaya dikkat ediniz. Ağız içine atılan dikişler, hastanın ve yaranın durumuna göre yaklaşık 1 hafta sonra alınır.

İmplant Yapıldıktan Sonra Nasıl Beslenmeliyim? İmplant Yapıldıktan Sonra Ne Zaman Yemek Yenir?

Lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra beslenmeye başlaya bilirsiniz. İşlem sonraki ilk birkaç gün sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Oda ısısındaki yoğurt, peynir, çorbalar, meyve suları, yumuşak pişirilmiş yumurta, yumuşak et, süt, dondurma, muhallebi ve ekmeğin iç kısmı gibi yumuşak besinler tüketilebilir.

İmplant Yapıldıktan Sonra İmplantlara Nasıl Bakılır?

İmplant uygulama sonrası, ağız hijyenine dikkat edilmesi çok önemlidir. Düzenli diş fırçalamanın yanında, hekiminizin tavsiye ettiği özel ipler, ara yüz fırçaları ve ağız duşları kullanılarak implant uygulanmış bölgenin temizliği sağlanmalıdır. Gargara kullanımı ağız hijyenine katkı sağlayacaktır. Kontrol süreçleri de çok önemlidir, ilk iki yıl 6 ayda bir, daha sonrasında da senelik kontrollere gitmek gerekir. En doğru yönlendirme hekiminiz tarafından yapılacaktır.

İmplant Yapılacak Bölgede Yeterli Kemik Dokusu Olmadığında Ne Yapılabilir? İmplant Tedavisi İçin Yeterli Destek Kemik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Hastanın implant uygulaması için yeterli kemik kalınlığının olup olmadığının tespiti klinik muayene ve 3D çene ve diş tomografisi ile tespit edilebilir. Yeteri kadar kemik dokusu olmayan hastalarda kemik greftleme işlemi ile bu sorun aşılabilir. Bu işlem için üst arka bölgede sinüs lift, blok greftleme, alt çenede yatay ve dikey yönde kemik oluşturma işlemleri yapılabilir.

 İmplantın Ömrü Kaç Yıl Olur?

İmplant tedavisi uygulanmış birçok hastanın uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullandığı tespit edilmiştir. Ancak bu uzun sürecin en önemli etkeni hastanın implantın günlük bakımına gösterdiği özendir. Doğal dişleri olan her kişi gibi implant hastaları da mutlaka 6 ayda bir diş hekimine başvurmalı ve diş temizliği yaptırmalıdır.

İmplant Yapıldıktan Sonra Baş Ve Boyun Gölgesinin Tomografi(BT) Veya MR’ını Çektirebilirmiyim?

İmplant uygulanması sonrasında MR veya tomografi çekilmesinde sakınca yoktur.

Vücutta Kemik Erimesi Olması Çene Kemiğinde De Kemik Erimesi Olması Anlamına Gelir Mi?

Vücutta yüksek oranda kemik erimesi (osteoporoz) olsa bile ağızda çok iyi bir kemik olabildiği gibi vücutta çok iyi bir kemik olduğu halde ağızdaki kemik hacmi yetersiz olabilir.

İmplant Uygulandıktan Sonra Protezlerim Yapılana Kadar Dişsiz Mi Kalacağım?

İmplant uygulama sonrası dişsiz kalma hastaların en önemli korkularındandır. Biz diş hekimlerinin amacı bu dönemde hastalarımızı dişsiz gezdirmemektir. Bu dönemde geçici protezler imdadımıza yetişiyor. İşlem sonrası iyileşme döneminde geçici hareketli protez yada uygulanan yönteme göre sabit bir protez kullanabilirsiniz.

All On Four İmplant Tekniği Nedir?

Tam dişsiz hastalarda All-on-four tedavisi ile aynı günde 4 -6 implant üzerine sabit tam çene protezi yerleştirilebilmektedir. Fonksiyon, estetik, tat, konuşma ve özgüveni dikkate alarak hasta memnuniyetini sağlar.

Sigorta Dental İmplant Maliyetini Kapsıyor Mu? İmplant Tedavisi Pahalı Bir Uygulama Mıdır? İmplant Fiyatları Ne Kadar?

Bu tedavinin maliyeti hastalar için oldukça önemlidir. İmplant tedavisinin ücretinin yüksek ya da düşük olması kullanılan implant markasına, işlem sırasında kullanılan yardımcı cerrahi malzemelere bağlıdır. Maliyetler ilk bakışta fazla gelse bile, uzun yıllar kullanıldığı ve sağladığı kolaylıklar düşünüldüğünde fazla maliyetli olmadığı görülebilir. Ancak implant tedavisinde iyi bakım uygulanmasıyla ömür boyu kullanılacak dişlerin sahibi olunabilir.

Ne yazık ki devlet sağlık kuruluşlarında implant tedavisi masraflarını ve implant diş fiyatlarını karşılamamaktadır. Bazı özel sağlık sigortaları, kişinin özel sağlık kurumundaki implant tedavisi ücretinin bir kısmını veya tamamını karşılayabilmektedir. Bunu ancak bağlı olduğunuz özel sağlık sigortasına arayarak kesin bir şekilde öğrenebilirsiniz.

İmplant Markası Önemli Mi?

Günümüzde birçok implant markası ve dizaynı mevcuttur. Bu birçok markanın kaliteleri aynı değildir. Malzemenin kalitesi doğrudan implantın başarısını etkileyen önemli faktörlerdendir. Ancak unutulmamalıdır ki, implant uygulamasının başarılı olması hastanın iyileşme potansiyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı, ve hekimin cerrahi becerisi ile de ilgilidir. Tüm bu faktörlerin hepsini beraber değerlendirdiğimizde. Hekiminizin sizin çene ve sistemik hastalık durumunuza göre ideal olan implantın ne olduğuna karar vermesidir. Bu sebeple marka model değil diş hekiminizin hangisinin sizin yapınıza uygun olacağına karar vermesi ana kıstasımız olacaktır.