Sedasyon ve Genel Anestezi İle Diş Tedavisi

Kocaeli Sedasyon ve Genel Anestezi

Diş tedavileri hastanın diş ağrılarına son vermek, hastanın estetik kaygılarını gidermek, olası diş problemlerinin önüne geçmek gibi nedenlerle diş hekimleri tarafından uygulanır.

Tedaviler bazen uzun saatler sürerken; bazen de birkaç seansta son bulabilir. Bu süre zarfında tedaviye uyum göstermek önemlidir.

Tedaviye uyum gösteremeyen, diş hekimi korkusu olan, klinik şartlar altında işlem uygulanamayacak yetişkinlerde ve çocuklarda sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi uygulanmaktadır.

Sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi, hastalar ve diş hekimleri için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. İnsan canına ve psikolojisine verilen önem neticesinde yaygın olarak kullanılmaya başlayan bu uygulama, hasta ve doktora konforlu bir alan sağlar.

Yazımızda sedasyonun ve genel anestezinin ne olduğundan ve uygulama yöntemlerinden, birbirlerinden ayrıldıkları noktalardan, tercih edilme sebeplerinden ve yararlarından bahsedeceğiz.

SEDASYON NEDİR?

Sedasyon, ağrılı geçebilecek diş tedavilerinde ağrının hissedilmemesini veya kaygı düzeyi yüksek hastalarda kaygının düşürülmesini ilaçlar yoluyla sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde amaçlanan hastanın işlemi konforlu bir şekilde atlatmasıdır.

Sedasyonda uygulanacak olan ilaç, oral yolla veya enjeksiyonla gerçekleştirilebilir. Verilecek ilacın dozu yaşa, cinsiyete ve hastanın kaygı düzeyine göre değişkenlik gösterir. İlaçların sakinleştirme ve acı eşiğini yükselterek ağrıyı azaltma özellikleri vardır.

Sedasyon sayesinde birkaç seansta bitirilecek tedavi, hastanın refleksleri kısıtlanmasıyla, ağrı hissinin yok edilmesiyle tek seansa düşürülebilir. Böylelikle hasta ve doktor için hem güvenli hem de kolay bir yol çizilmiş olur.

GENEL ANESTEZİ NEDİR?

Genel anestezi ameliyat ortamında solunan havayla veya damar yolundan verilen ilaçlarla uygulanır. Halk arasında “narkoz” adıyla bilinen bu işlem boyunca hastanın hayati değerleri kontrol edilir.

Hasta genel anesteziden sonra bilincini tamamen kaybeder ve işlemle ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Genel anestezi mutlaka anestezi uzmanı tarafından uygulanmalıdır.

Sedasyon ve Genel Anestezinin Farkı Nedir?

  • Genel anestezide hasta bilincini tamamen kaybeder. Etrafında olanların farkına varamaz, sesleri algılayamaz. Sedasyonda ise bilinç kaybı yaşanmaz sadece acı ve kaygı baskılanır.
  • Sedasyonun uygulanışında oral yol, enjeksiyon veya hava yöntemleri tercih edilebilir. Genel anestezide ise ilaç damar yoluyla veya solunan havayla verilir.
  • Sedasyon uygulandığında hasta, işlem bitince kolaylıkla kendine gelebilir. Genel anestezide hasta sedasyona nazaran daha geç uyanır fakat iki yöntem de güvenlidir. Genel anestezi, anestezi uzmanı eşliğinde uygulanır.

SEDASYON NEDEN TERCİH EDİLİR?

Sedasyon, hastayı güvenli bir alana çeker. Ani reflekslerin engellenmesini sağlayarak hekim açısından tedaviyi kolaylaştırır. Uygulanacak prosedürün bırakabileceği travmalar engellenir.

Diş tedavilerinde özellikle çocuk hastalar için uygulanır ki bu da çocukta, diş doktoru fobisinin oluşmamasını sağlar.

Diş tedavilerinde hekimin vereceği komutları algılayıp cevap vermek bilinçli sedasyonla mümkün olur. Çünkü sedasyonda refleksler kısmen engellenmekle beraber hasta, çevresinde olup biteni anlayabilir. Ayrıca lokal anesteziyle beraber de tercih edilir.

Lokal anestezi yalnızca işlem sırasında hastanın ağrı hissetmemesini sağlar, yüksek kaygı düzeyine sahip hastalar için yeteri kadar konfor sağlamaz. Bu nedenle sedasyon, lokal anestezinin destekçisi olarak kullanılabilir.

SEDASYON VE GENEL ANESTEZİ ÇOCUKLARA UYGULANABİLİR Mİ?

Sedasyon ve genel anestezi altında diş tedavileri çocuk hastalar için aranan bir yöntemdir.

Çocuklar uzun süren işlemlere dayanamayabilir veya bıkkınlık yaşayabilirler.

Bu noktada sedasyon ve genel anestezi altında diş tedavisi özellikle çocuklar ve kaygı durumu yüksek yetişkinler için uygun ve güvenli bir seçenektir. Diş hekimi korkusunun oluşmamasına da yardımcı olur.

Genel anestezi ise ebeveynlerinin korkutucu buldukları bir uygulamadır. Fakat anestezi uzmanı tarafından çocuğun muayene edilmesi ve gereken şartların yerine getirilmesi durumunda korkulacak bir yöntem değildir.

1 yaşından itibaren her çocuğa uygulanabilir. Genel olarak 1 saatten uzun sürecek işlemlerde genel anestezi tercih edilmektedir.

Genel anestezi ile diş tedavisi uygulamaları mutlaka uzman hekimlerin ve anestezi uzmanlarının bulunduğu hastanelerde yapılmalıdır.

Uzman Diş Grup Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi yapılmaktadır.

Kocaeli Sedasyon ve Genel Anestezi | Kocaeli Sedasyon ile Diş Çekimi