Çene Kistleri

Çene Kisti Nedir? Diş Kisti Nedir?

Tıbbi olarak odontojenik kistler olarak isimlendirilirler. Ağız içinde herhangi bir bölgede diş kaynaklı (odontojenik) kistler oluşabilir. Diş kistleri içerisinde sıvı veya kısmen katı madde bulunduran etrafı doku ile kaplanmış boşluklardır. Zaman içinde yavaş büyüme gösterir ve çene kemiğinde tahribat oluşturur. Genellikle iyi huylu kitlelerdir nadiren de kötü huylu olabilir.

Çene Kistleri Nasıl Anlaşılır? Diş Kistlerinin Belirtileri Nedir?

  • Çene kistleri apse, ağrı veya şişliğe sebep olabilir
  • İltihaplı akıntılar oluşturabilir
  • Alt dudakta uyuşukluk hissi olabilmektedir. Bu durum kistin ilerlemiş olduğu ve sinirlere baskı yaptığı anlamına da gelmektedir.
  • Çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalar görülebilmektedir.
  • Kistler iyi huylu kitlerdir fakat zaman içinde kötü huylu tümör oluşumuna neden olabilir

Çene kistleri müdahale edilmesi gereken hastalıklardır. Doğru tanı ve teşhis için ağız diş ve çene cerrahı tarafından muayenesi gerekir. Değerlendirmede panoromik filmler ve 3D dental tomografi  önemlidir. Kistin bulunduğu bölgeye ve boyutuna göre cerrahi müdahale ile alınması gerekir.

Diş Kistleri Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Diş kisti oluşumunda en sık sebep diş çürükleridir. Diğer sebepler diş travması ve kötü diş tedavileri sayılabilir.

Çene Kistleri Alınmadan Bırakılsa Ne Olur? Kist Operasyonlarının Yapılması Gerekli Midir?

Kistler ilaçla tedavi edilemezler mutlaka cerrahi operasyonla alınması gerekir. Dişte kist oluşumunun olası riskleri çene yapısını etkilemektedir. Genellikle yavaş büyüyen kitlelerdir ancak zaman içinde müdahale edilmeyen kistler zaman içinde çok büyük boyutlara ulaşarak sinüs, burun boşlukları, çene kemiği veya sinir gibi anatomik yapılara ulaşarak zarar verir.

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir? Çene Kisti Cerrahisi Nasıldır? Çene Kisti Ameliyatı Nedir?

Uygulanacak tedavi yöntemi kistin çeşidine göre değişir. Apseli ağlı kistlerde ilk olarak ihtihabın kurutulması gerekir. Kist operasyonları sıklıkla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Çene kist ameliyatlarında, enükleasyon ve marsüpyalizasyon adı verilen iki temel yöntem kullanılır. Çok büyük boyuttaki kistlere marsüpyalizasyon yapılır küçültülür ve sonrasında operasyonla çıkarılır. Kist ameliyatlarında bazen dişler çekilmez ve kanal tedavisi uygulanır bazen de kistle beraber diş de çekilir sonrasında implant uygulamasına gidilebilir.

Çene Kisti Ameliyatı Ağrılı Bir İşlem Midir?

Sıklıkla lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Çene kisti ameliyatının etkin ve yeterli anestezi ile normal bir diş çekiminden ve implant uygulaması işleminden farklı değildir. Hastanın isteğine ve kistin büyüklüğüne bağlı sedasyon veya genel anestezi ile çene kisti ameliyatı ağrısız bir şekilde yapılabilir.

Çene Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Operasyon sonrasında kontrolleriniz ve doktorunuz tarafından önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaraları kullanmanız önemlidir. İşlem bölgesi ortalama 7 gün içinde iyileşir bu süre içerisinde yumuşak gıdalar tüketmeli ve işlem bölgesini travmadan korumalısınız. İyileşme süreci bitinceye kadar alkol ve sigara veya bunların türevlerinin tüketilmemesi gerekir.

Çene Kist Ameliyatı Fiyatları Nedir?

Kistin yerleşim yeri, boyut ve türü ne göre değişmektedir.

İzmit ve Kocaeli çene kisti ameliyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için 0262 332 3545 / 0542 43910 52 numaralı telefonlardan bize ulaşabilir, ücretsiz muayene randevusu alabilirsiniz.