Çocuklarda Diş Travmaları

Çocuklarda Diş Travmaları

Çocuklarda Diş Travmaları

Çocuklar ve aileleri için en üzücü durumlardan biri de diş travmaları sebebiyle çocuğun dişinin kırılması, yer değiştirmesi ya da tamamen yerinden çıkmasıdır.

Çocuklarda diş travmaları her yaşta görülebilir. En sık olduğu yaşlar 7 ve 10 yaş aralığıdır. En sık üst kesici dişler etkilendiği için ağrı ve rahatsızlığa ek olarak görüntü problemi de ortaya çıkmaktadır.

Diş travmaları sonrasında dişlerde hasar ne boyutta olursa olsun en kısa sürede dişlerin pedodonti uzmanınca muayene edilmesinde yarar vardır.

Anne ve babalar travma sonrasında ciddi kırılmalar, dişlerin gömülmesi gibi durumlar olmadığı sürece durumu önemsemeyebiliyorlar.

Unutulmamalıdır ki travma sonrasında diş kayıplarının en önemli sebebi geç müdahaledir. Düşmenin şiddetine göre dişte oluşan zararlar da değişmektedir.

Özellikle şiddetli yaralanmalar sonucunda sakin olmak ve soğukkanlı davranmak önemlidir. Travma sonucunda çocuğun, dil, dudak ya da yanak bölgesi zarar gördü ise; etkilenen bölgeye buz uygulayarak bu bölgenin şişmesi önlenebilir. Eğer kanama var ise gazlı bezle veya temiz bir havlu ile baskı uygulanması ve o bölgenin temiz tutulması gerekmektedir.

Çocukluk döneminde diş travmalarını süt dişi travmaları ve daimi diş travmaları olarak ikiye ayırmakta yarar vardır.

Süt Dişi Travmaları

Genellikle süt dişi travmaları 1-5 yaş aralığında olur. Travmanın oluş şekli dişin tamamen yerinden çıkması veya dişin diş eti içine gömülmesi şeklinde olabilmektedir.

Travmaya nedeniyle yalnızca süt dişleri zarar görmeyebilir aynı zamanda dişlerle beraber çene kemiği de zarar görebilir. Travma ile çıkan dişler yerine tekrar yerleştirilmeye çalışılmamalıdır. Bu daha çok zarar verebilir.

Bazen de travma sonucu diş gömülebilir ve ağız içerisinde diş görünmeyebilir. Anne veya babalar dişin düştüğünü ancak dişi bulamadıklarını düşünebilir. Böyle bir durumda çekilen röntgenle ile diş tespit edilir ve belirli aralıklar ile takip edilir, dişe hiçbir müdahale de bulunulmaz. Bir süre sonra dişin yeniden ağız içerisine sürdüğü görülebilmektedir. Dişin uzun süre sürmediği durumlarda dişin gömük kalma riskini ortadan kaldırmak için çekime başvurulabilir. Çünkü süt dişinin gömük kalması, ileride sürekli dişin sürememesine neden olabilmektedir.

Daimi Diş Travmaları

Basit diş kırıklarda eğer kırık hattı dişin sinirine ulaşmamışsa kırık parçanın tekrar dişe yapıştırılması mümkündür. Ancak daha ileri durumlarda sallantı, dişin hareketlenmesi hatta tamamıyla yerinden çıkması durumlarında biraz ağrılı olsa bile dişin orijinal yerine yerleştirilip yan dişlere bağlanması ve zaman içinde dişin canlılık durumuna göre kanal tedavisi uygulamak gerekebilir. Daimi diş tamamen yerinden çıktı ise tekrar yerine yerleştirilebilinir.

Öncelikle sakin olunması ve dişin bulunması gerekmektedir. Bulunan diş kök ucuna dokunulmadan tutulup temiz su ile yıkanmalı ve dişin sinir dokusunu kaybetmemesi için hemen bir süt, su ya da çocuğun tükürüğünü ihtiva eden bir bardak içerisine konarak en kısa sürede pedodontiste başvurulması gerekmektedir.

Eğer yerinden bir bütün olarak çıkan daimi diş bir saat içerisinde tekrar yerine yerleştirilebilirse uygulanacak tedavinin başarı oranı artacaktır.